Un sistem fotovoltaic este o soluție inovatoare și ecologică ce transformă energia solară în energie electrică utilizabilă în gospodării și afaceri. Constituit din panouri solare, invertoare, controlere, acumulatori și accesorii, acest sistem captează energia generată de Soare și o convertește într-o sursă de electricitate sustenabilă. România, inclusiv zona Buzăului, cu poziția sa geografică avantajoasă, oferă condiții optime pentru producția de energie din panouri fotovoltaice. Cu un sistem fotovoltaic de 1 kWp (aproximativ 4 panouri solare), se pot produce în medie 1200 kWh/an, adică 1.2 MWh/an.Așadar, vezi mai jos de ce este o opturtunitate imensă să apelezi la instalarea de sisteme fotovoltaoice în Buzău cât mai repede.
Răspunsul este simplu: aceste kituri de panouri solare, în combinație cu controlerele, acumulatorii și invertorul, te ajută să reduci semnificativ consumul de energie electrică, conducând la scăderea valorii facturii lunare. Mai mult decât atât, investiția într-un sistem fotovoltaic poate crește valoarea casei tale, fiind un avantaj major la eventuala vânzare, deoarece prezenta unui sistem solar adaugă valoare proprietății în ochii potențialilor cumpărători.
Totodată, instalarea unui astfel de sistem fotovoltaic contribuie la reducerea amprentei tale de carbon. Fiind o sursă de energie regenerabilă, panourile fotovoltaice reprezintă o modalitate concretă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
O altă mare beneficiu a sistemelor fotovoltaice este că acestea intră sub incidența legii prosumatorului și a viitoarelor finanțări, ceea ce poate conduce către independența energetică a utilizatorului. Prin intermediul ELECTRO & CONSTRUCT S.R.L., ai oportunitatea să alegi sisteme fotovoltaice de calitate, ce se remarcă prin rezistență și performanță, beneficiind de garantie extinsă.
Panourile solare sunt instalate, în general, pe sol sau pe acoperișul locuinței, captând energia solară. Ele pot fi fixate pe un suport, dar există și varianta montării automate, care urmărește traiectoria Soarelui ☀️, crescând astfel randamentul sistemului.
Sistemele On-grid sunt obligatoriu racordate la rețeaua de energie electrică și au posibilitatea de a injecta surplusul de energie produs în rețea. Acestea, de regulă, nu au baterii, dar pot fi prevăzute cu sisteme de stocare a energiei pentru a crește gradul de autoconsum, prin implementarea unui invertor HIBRID. În cazul în care furnizarea energiei electrice este întreruptă, invertorul ON-GRID se oprește pentru a proteja echipamentele de interventie.
Sistemele OFF-GRID sunt independente, nefiind racordate la o sursă auxiliară de energie electrică. Acestea sunt utilizate în zonele unde nu există posibilitatea racordării la rețeaua de energie electrică și necesită un număr mai mare de baterii pentru a asigura funcționarea autonomă. Componenta acestor sisteme este similară cu cea a soluțiilor HIBRID.
Sistemele HIBRID sunt obligatoriu racordate la o sursă auxiliară de energie electrică (generator sau rețea de energie electrică), dar, de regulă, nu injectează energie în rețea. Cu toate acestea, pot fi prevăzute cu accesorii în acest sens. Sistemul HIBRID are un număr mai mic de baterii datorită prezenței sursei auxiliare și, unul dintre principalele avantaje, este că poate funcționa ca stabilizator și UPS. Astfel, în cazul în care furnizarea energiei electrice este întreruptă, invertorul HIBRID comută automat de pe rețea pe baterii, asigurând funcționarea continuă a consumatorilor.
Un panou fotovoltaic funcționează prin absorbția fotonilor din lumina solară de către materialul semiconductor din panou, transformându-i în curent electric. Energia electrică produsă poate fi utilizată direct pentru alimentarea dispozitivelor electrice sau stocată în baterii pentru utilizarea ulterioară. Curentul electric generat este, de obicei, curent continuu (CC), iar pentru a putea fi utilizat în majoritatea aplicațiilor casnice și industriale, necesită o conversie în curent alternativ (CA). Această conversie este realizată de invertor, care transformă curentul continuu în curent alternativ.
Astfel, sistemele fotovoltaice oferă numeroase avantaje, de la reducerea costurilor cu energia electrică, protecția mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, până la obținerea independenței energetice. Cu o producție medie de 1200 kWh/an pe 1 kWp instalat, panourile fotovoltaice aduc un impact pozitiv asupra mediului și finanțelor tale.
Nici un comentariu